WACHTDIENST 24/7
03 666 62 63

Tandverzorging

Tandproblemen zijn dagelijkse kost in de dierenartsenpraktijk. Uit studies blijkt dat meer dan de helft van de honden en katten lijdt aan parodontitis. De letterlijke betekenis is ontsteking (= itis) rondom (= para) de tand (= odont); ofwel de ontsteking van de weefsels rondom de tand. Wij willen daarom wijzen op het belang van tandcontrole en gebitsverzorging bij onze honden en katten.

Door aanhechting van bacteriën op de tand en vermenigvuldiging hiervan wordt plak gevormd. Hierdoor ontstaat tandvleesontsteking. Dit is een omkeerbare situatie, bv. door poetsen van de tanden kan de plak verwijderd worden. Indien deze echter niet verwijderd wordt,  gaan er steeds meer en meer bacteriën aanhechten en ontstaat er uiteindelijk parodontitis. De bacteriën die nu kunnen aanhechten zijn veel schadelijker en scheiden enzymen en toxines uit. Plak mineraliseert in dit stadium tot tandsteen, dat zich zowel boven als onder het tandvlees kan bevinden. Op dit moment is de situatie niet meer omkeerbaar en is mechanische verwijdering (onder narcose) van het tandsteen noodzakelijk. Gebeurt er nog steeds niets om dit proces te stoppen,  gaat er schade ontstaan aan de onderliggende weefsels waardoor de tanden loskomen. Ook kunnen er in erge gevallen fistels, abcessen en zelfs kaakfracturen ontstaan. Symptomen van parodontitis zijn o.a. slechte mondgeur, speekselen, pijn (tandenknarsen, wrijven aan de bek,…), bloeden en etterverlies uit mond en/of neus.

Omdat voorkomen beter is dan genezen, begin je best op tijd met een goede tandverzorging. Tandenpoetsen is de meest effectieve methode om tandsteen te voorkomen. Bij pups en kittens kan poetsen van de tanden spelenderwijs aangeleerd worden. Het is dan wel belangrijk een dierentandpasta te gebruiken gezien humane tandpasta fluoridevergiftiging kan geven. Ook bestaat er speciale voeding en supplementen die enzymen bevatten die tandsteenvorming afremmen.

# Stap 1 : kies een tandenborstel

# Stap 2 : kies een tandpasta voor dieren

# Stap 3 : borsteltechniek

  • Begin reeds op jonge leeftijd. Ze laten dit dan vlotter toe.
  • Maar zelfs oudere dieren aanvaarden het poetsen als je ze met het nodige geduld geleidelijk laat wennen.
  • Begin met het zacht aanraken van de lippen gedurende enkele minuten.
  • Na enkele dagen maak je poetsbewegingen met je vinger op de tanden.
  • Nog enkele dagen later doe je hetzelfde met een zachte doek. Vervolgens gebruik je de tandenborstel.
  • Uiteindelijk laat je ze wennen aan de smaak van de tandpasta.
  • Vergeet niet je dier bij iedere stap te belonen als hij rustig blijft bij de aanrakingen.

TIP

Tracht van het tandenpoetsen een knuffelsessie te maken.

Een overzichtje

Het dieet

Zachte, kleverige voeding vergemakkelijkt de opbouw van tandplak. Harde, droge voeding is te verkiezen en wordt liefst in éénn of twee maaltijden gegeven. De hele dag door knabbelen, veroorzaakt een quasi continue opbouw van tandplak en de normale mondflora kan zich dan niet herstellen.Er bestaat ook speciale voeding met een typische textuur. De brokken verbrijzelen niet meteen, zodat de hond of kat zelf een zeker poetseffect verkrijgt tijdens het kauwen. Kauwbotten op basis van gedroogde runderhuid kunnen een aanvulling op gewone voeding vormen. Hiermee wordt ook een zeker poetseffect bekomen.

Enzymatische kauwstrippen

Meerdere soorten kauwstrippen werden op de markt gebracht. Op de enzymatische kauwstrips werden enzymes aangebracht op een onderlaag van runderhuid zodat de vorming van tandplak vertraagd wordt. Deze kauwstrippen zijn vanzelfsprekend te verkiezen. Ze worden ook graag gegeten. Om overgewicht te vermijden, moet de voeding met ongeveer 10% verminderd worden.

Kauwspeelgoed

De uit fijne katoenen draden vervaardigde vlechten zijn een handig hulpmiddel voor honden die graag kauwen. Gebruik deze echter niet zolang de hond melktanden heeft.

Tandpasta-zonder-poetsen

Dergelijke tandpasta heeft een kleverige korrelige textuur. Het dier kan de tandpasta niet zonder meer doorslikken, maar moet deze actief verwijderen met zijn tong. Zo wordt toch een oppervlakkige reiniging bekomen. Dergelijke tandpasta wordt met de vinger op de buitenkant van de snij- en maaltanden aangebracht.