WACHTDIENST 24/7
03 666 62 63

Overgewicht

25% van de honden en katten die op consultatie komen bij de dierenarts lijden aan overgewicht. Dit alarmerende cijfer moet elk baasje aanzetten om over het figuur van zijn hond of kat te waken. Elke vorm van overtollig gewicht vormt een belasting voor de algemene gezondheid en maakt het dier vatbaar voor verschillende aandoeningen.

Overgewicht ontstaat langzaam doordat het dier meer energie opslaat dan het verbruikt. De ingenomen calorieën die niet verbruikt worden, worden opgeslagen in de vorm van vet. Het resultaat is een overmatige opstapeling van vetten in het lichaam.

Van bepaalde rassen (zoals de labrador) is bekend dat ze gemakkelijk verdikken, maar dat houdt niet in dat deze dieren gedoemd zijn om dik te worden. Met een goede gezondheidsvoeding kunnen ze gemakkelijk hun ideale gewicht behouden.

Een gesteriliseerd dier hoeft ook niet noodzakelijk te verdikken. Met een aangepaste voeding, een dagelijkse hoeveelheid voeding die is afgestemd op zijn levenswijze en voldoende lichaamsbeweging kunt u dit voorkomen.

Gevolgen van overgewicht op de gezondheid:

 • Lagere levensverwachting

Het is bewezen dat honden met overgewicht minder lang leven dan honden met een normaal gewicht.

 • Osteo-articulaire aandoeningen (zoals arthrose)

Een pup met overgewicht loopt een groot risico om ook op volwassen leeftijd dik te worden. Bij grote rassen kan dit overtollige gewicht zelfs gewrichtsproblemen veroorzaken, die chronische problemen geven. Dieren met overgewicht die aan arthrose lijden belanden gemakkelijk in een vicieuze cirkel: hoe dikker het dier wordt, hoe minder hij beweegt. Terwijl geregelde lichaamsbeweging belangrijk is om de gewrichten soepel te houden.

 • Hart- en ademhalingsproblemen
 • Verhoging van het vetgehalte in het bloed

Een grote vetmassa bevordert de ontwikkeling van cholesterol en triglyceriden in het bloed.

 • Suikerziekte
 • Daling van de huid- en vachtkwaliteit
 • Afname van de immuniteit
 • Verhoogd risico bij een operatie en/of narcose
 • Grotere kans op melkkliertumoren bij de teef

De sleutel tot een succesvol dieet

 • Uw motivatie

Uw persoonlijke betrokkenheid is essentieel voor het slagen van het dieet van uw hond of kat. U bepaalt namelijk zijn voeding en lichaamsbeweging. Zonder uw wil om te slagen zal geen enkel dieet ooit resultaat opleveren

 • Aangepaste voeding

Het is belangrijk dat u de gebruikelijke voeding (die niet ontwikkeld is om uw dier te laten vermageren) vervangt door een caloriearme dieetvoeding, en dat u daarnaast geen andere voeding of snoepjes geeft. Daarnaast moet je de dagelijkse portie nauwkeurig afmeten en deze liefst spreiden over 2 of 3 maaltijden zodat uw dier een verzadigd gevoel heeft gedurende de ganse dag.

 • Voldoende  lichaamsbeweging

zorg ervoor dat uw dier lichaamsbeweging krijgt: speel met uw hond of kat en ga geregeld wandelenmet uw hond. Bij katten wordt vaak aan voedselverrijking gedaan zodat ze moeten werken voor hun eten. Vraag hierover gerust meer uitleg in de praktijk.

Het is belangrijk dat u een caloriearme voeding geeft tijdens het dieet van uw dier. Indien u van de vertrouwde voeding gewoon kleinere porties geeft kan er immers een tekort ontstaan aan essentiële voedingsstoffen. Bovendien zijn de porties van caloriearme voedingen ongeveer even groot dan die van de vertrouwde voeding , zodat uw dier geen hongergevoel heeft.

U kan vrijblijvend bij ons langskomen, om de hond te wegen, een curve op te stellen en voor voedingsadvies.